Beelddrager dat via een fotomechanische weg is gemaakt. Door etsing worden de niet drukkende delen van het cliché weggehaald. Er bestaan lijn- en rasterclichés. Men onderscheidt metalen, kunststof of rubberen clichés.
4 kleuren of full-color drukwerk. De C staat voor Cyaan (blauw), M voor Magenta (rood), Y voor Yellow (geel) K voor Black (zwart). Bestanden bestemd om full-color afgedrukt te worden dienen in deze kleuren aangeleverd te worden.
Fotomechanisch procédé voor het maken van een zeer nauwkeurige drukproef van litho's (Dupont systeem).
Computer-to-Plate.
Drukwerk verricht door digitale printers i.p.v. drukplaten, gebruikt bij kleinere hoeveelheden drukwerk.
(Dots Per Inch) Resolutie van afbeeldingen. Deze dient minimaal 300 te zijn bij het aanleveren van drukwerk.
Afkorting voor Desk Top Publishing. Dit is de algemene naam in de grafische industrie voor de opmaak-, layout- en retoucheerwerkzaamheden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale softwarepakketten zoals Quark Xpress, Photoshop en Illustrator.
Lithografische film is transparant lichtgevoelig materiaal dat wordt gebruikt om het digitale beeld over te zetten naar een drukplaat of drukcilinder, voor elke drukkleur is een aparte film nodig.
Een materiaal bestaande uit een drager van papier of kunststof, een was- of parafinelaag, een over te dragen metaal- of kleurlaag en een lijmlaag. Folie is verkrijgbaar in iedere denkbare kleur en in vele structuren.
Kleurenbeeld waarbij de kleuren opgebouwd worden uit de 4 basiskleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Zwart. Hiervoor zijn 4 drukgangen op een 1-kleurenpers of 1 drukgang op een 4 kleurenmachine nodig.
Glad papier wat ervoor zorgt dat kleuren beter tot hun recht komen en een meer verzorgde indruk geeft.
Papier dat aan beide zijden is voorzien van een dunne strijklaag op de papiermachine. Enkel gesteken MC heeft derhalve maar 1 strijklaag aan beide zijden. Dubbel gestreken MC heeft twee strijklagen over elkaar aan beide zijden van het papier. Tripple gestreken MC heeft drie strijklagen over elkaar aan beide zijden van het papier.
Optical Bar(code) Recognition is een andere benaming voor streepjescode. Een streepjescode is een patroon van verticale lijntjes dat door een optische sensor gelezen kan worden. De streepjescode is in de huidige maatschappij volledig ingeburgerd en derhalve een onmisbaar item geworden. Door internationale afspraken zijn er diverse soorten streepjescodes beschikbaar.
Drukvorm waarbij drukplaten worden gebruikt.
Printtechniek gebruikt om grote (kleuren) afbeeldingen te reproduceren voor bv posters, zeildoeken en andere grootformaat reklame uitingen.
(Pantone Matching System) Kleursysteem wat gebruikt kan worden om in 1 of 2 kleuren af te laten drukken. Bestanden opgemaakt in PMS-kleuren bestemd voor full-color dienen omgezet te worden naar CMYK.
Puntverbreeding is een oude benaming die nog steeds in de praktijk wordt gehanteerd, beter is om te spreken van toonwaarde toename. Het komt neer op het groter maken of het groter worden van een rasterpunt. Een effect dat onder andere optreed doordat het papier sterk zuigend is, bij het drukken van gerasterde foto's en illustraties op dit papier ontstaat er in de middentonen en diepe tonen rasterpuntverbreeding door de wegslag van inkt in het papier. Hierdoor wordt het toonverloop in foto's ongunstig beïnvloed en er ontstaat een vlekkerig beeld dat minder scherp wordt.
De resolutie van een digitaal bestand wordt uitgedrukt in Pixels per Inch, afgekort PPI, maar wordt meestal DPI genoemd (niet te verwarren met DPI als Dots per Inch).
Kleurencombinatie veelal gebruikt door bureauprinters. Het kleurenbeeld wordt niet gemaakt uit 4 maar uit 3 kleuren: Rood, Blauw en Geel.
Het snijden in één beweging van vormen uit vellen materiaal met snijdende stempels (stansvormen). Het stansen van papier, karton of kunststoffolie wordt toegepast ten behoeve van etiketten, stickers, puzzels enz. In de praktijk worden gesmede messen of plankmessen gebruikt. Ook worden stansvormen met lasertechnieken vervaardigd.
Dit is een stansvorm voor de machine, waarbij de staalbandmessen in de houten plank zijn aangebracht. De groeven, waarin de stansmessen bevestigd zijn, zijn met een lintzaag of met een laserstraal aangebracht. Deze stansmessen worden op maat gemaakt en met de hand gebogen. Tezamen met de snijmessen kunnen ook rillijnen gebruikt worden voor het vervaardigen van diverse soorten kartonnages.
De afkorting voor Uniforme Artikel Code (zie streepjescode).
Een niet-geverniste of geplasticeerde plek van bijvoorbeeld een omslag om een goede hechting met lijm mogelijk te maken.
Afbeeldingen, teksten of lijnen worden in een achtergrond niet gedrukt (uitgespaard). Op een witte ondergrond wordt het beeld hierdoor wit in de achtergrond.
Hoogglanslak met zeer sterke eigenschappen en korte droogtijd.

Nog vragen?

Neem gerust contact met ons op